2020-2021学年湖北省武汉市某校高一(上)月考英语试卷(10月份)
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短C.A party room of your own. D.Animal guests of your choice..
文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
1. Kids' Birthday Party Places in Queens Find a place to hold your child's next birthday party. Plan your child's birthday party at one of these kid-friendly places in Queens. View our list online. Check the boxes and submit(提交) the form below to connect with these businesses. BEE YOU ART STUDIO Telephone: 718-926-9728
Email: beeyouartstudio@gmail.com
Bee You Art Studio is a bright and fun studio(工作室)that offers birthday parties for ages 4 and older. The whole studio is yours for two hours. Parties include a step-by-step painting of your choice. We offer drawing paper, plates, brushes and paints. We can hold up to 30 people. MUSIC TOGETHER® WITH MUSIC AND ME Telephone: 718-229-0033
Email: info@musictogetherwithmusicandme.com
We provide special musical birthday party experiences for first through sixth birthdays. Families and friends celebrate a birthday child's day in a way in which everyone shares in the fun. Call us and we will hold your child's musical birthday party according to your needs. We can come to your space. SOCCER KIDS NYC
Telephone: 917-655-5437 Email: info@soccerkidsnyc.com
We bring the party to you! We offer a fun, high-energy birthday party that children are able to take part in actively, and have a \"moment(时刻)to shine\". It includes party favor,and 60 minutes for ﹩199 for up to 10 children, extra children are ﹩15 each. WILDLIFE CONSERVATION SOCIETY ZOOS
Telephone: 1-800-433-4149 Email: wcszoos@gmail.com
Make your wildlife lover's birthday an unforgettable experience with a party at our WCS zoos! Parties include park admission(入园), a private party room,special animal guests,visits to our exhibits(展览), and hands-on activities to make your party animal's birthday a truly unforgettable experience!
(1)Which number should you call if your child is a music lover?________ A.718-926-9728. B.718-229-0033. C.917-655-5437. D.1-800-433-4149..
(2)How much should you pay if holding a 12-child party through SOCCER KIDS NYC?________ A.﹩169. B.﹩199.
C.﹩214.
D.﹩229..
(3)What is included in the party held in a WCS zoo?________ A.Painting tools.
B.An animal concert.
第1页 共16页
2. \"Have a nice day!\" may be a pleasant gesture or a meaningless expression. When my friend Maxie says \"Have a nice day\" with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well.
\"Have a nice day. Next!\" This version of the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words come out in the same tone(腔调)with a fixed procedure(步骤).They are spoken at me,not to me.Obviously,the concern for my day and everyone else's is the management's attempt to increase business.
The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it shows the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression saves us when we don't know what to say. \"Oh,you may have a tooth out? I'm terribly sorry,but have a nice day.\"
The expression can be pleasant. If a stranger says \"Have a nice day\" to you,you may find it heart-warming because someone you don't know has tried to be nice to you.
Although the use of the expression is an insincere,meaningless social custom at times,there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl,the waitress,the teacher,and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfortable way,it's nice to know they care enough to pretend they care when they really don't care all that much. While the expression may not often be sincere,it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like.
(1)How does the author understand Maxie's words?________ A.Maxie shows her anxiety to the author. B.Maxie really wishes the author a good day. C.Maxie encourages the author to stay happy. D.Maxie really worries about the author's security..
(2)What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean?________ A.The salesgirl is rude. B.The salesgirl is annoyed. C.The salesgirl cares about me.
D.The salesgirl says the words insincerely..
(3)By saying \"Have a nice day\", a stranger may________. A.try to be polite to you B.express respect to you
C.give his blessing to you D.share his pleasure with you.
第2页 共16页
◎
(4)What is the best title of the passage?________ A.Have a Nice Day--- a Social Custom. B.Have a Nice Day--- a Pleasant Gesture. C.Have a Nice Day--- a Heart-warming Greeting. D.Have a Nice Day--- a Polite Ending of a Conversation..
3. Brian arrived at the San Francisco airport two hours before the flight to Paris. He was wearing three shirts,a jacket,two pairs of socks,a pair of shorts,and two pairs of jeans. He was carrying one small backpack,which was very full,but he didn't have any other luggage. Brian needed to meet a man named Tony before he checked in for his flight. He found Tony near the Air France counter. Tony gave him a round-trip ticket and a small package. \"Give this package to Jean-Paul at the airport in Paris. He will have a sign with your name on it.
\"I think you can find him easily,\" Tony said.\"You don't have any luggage,right? \" \"Only this backpack,\" Brian answered. \"You said I could bring one carry-on bag.\" \"That's right,one carry-on bag is fine. Have a good trip.\" \"Thanks.\"
Is Brian a criminal(犯罪)? Not at all. He is an air courier. And he paid only ﹩110 for the round-trip ticket to Paris. Air couriers get cheap airline tickets because they take important packages and papers to foreign
countries. Businesses sometimes need to get packages and papers to people in foreign countries by the next day. Often,the only way they can do this is to use an air-courier company. It is not cheap for a business to send a package with an air courier, but it is quick.
Every year about 80, 000 people worldwide travel as air couriers. The number of tickets for courier travel is growing by about 10 percent a year. However,air-courier travel isn't for everyone. But if you have very little
money,can be flexible(灵活的)about your travel plans, and don't mind wearing the same clothes for a week,it can be a great way to take a vacation!
(1)Why was Brian wearing so many clothes for his travel?________ A.Because they were the uniform for air couriers. B.Because that made him easier to be recognized. C.Because his backpack had no room for his clothes. D.Because he did not have any luggage with him..
(2)Businesses choose the air-courier service because________. A.it costs less B.it is flexible
C.it saves time
D.it grows fast.
(3)One of the disadvantages of traveling as an air courier is that he________. A.cannot decide when and where to travel B.cannot take any luggage with him C.has to wear two pairs of jeans
第3页 共16页 D.saves little money from the travel.
(4)The author of the text mainly________. A.describes the activities of a law-breaker B.suggests an ideal way to travel C.argues against the air-courier travel D.tells us about a developing business.
4. Bees and France have a long history together. In the 1800s,Napoleon Bonaparte chose the bee as a symbol(象征) of France. In the same century, in 1845, the beekeeping school of Luxembourg
Gardens in Paris was started. At that time there were around 2, 000 beehives(蜂箱)in the city. After that the numbers went down for some time,but beekeeping has become popular again recently. Now there are
over 700 hives in Paris. Some of these hives are actually on the roofs(房顶)of famous Parisian buildings and hotels and restaurants.
City bees make three to five times more honey than country bees. This may be because there are no pesticides(杀虫剂)in the parks and gardens in Paris. French beekeepers in the countryside lose up to 40 percent of their hives each year because of disease,pesticides,and other causes. However,beekeepers in the city lose less than five percent.
\"That's interesting,\" you might be thinking, \"but isn't there a lot of pollution in Paris? \" In fact,pollution does not seem to influence the honey. Parisian honey was tested for 30 kinds of pollution and none were found. As for the taste,Parisian bees have many kinds of flowers and plants to choose from. In the
countryside,however,there is usually only one type of plant. The flowers in Paris give the honey a special taste. But Parisian honey is quite expensive. One pound costs about USD 65.
Beekeepers in Paris face some small problems. For example, if there are too many hives in one area,the bees might not have enough food. So beekeepers must work together and spread out their hives. Another problem is bees in restaurants. One beekeeper had to take his hives away from the roof of a restaurant after his bees started drinking from the flowers indoors. However,technology can be used to check on the hives,with cameras and microphones.
Paris isn't the only city with beehives on its roofs these days. Berlin,Tokyo,London,Washington D.C., and San Francisco also have beehives. So, the next time you're in these cities, look around for some local honey.
(1)What do we know about beekeeping in Paris?________ A.It was popular in the late 1800s. B.It is done on the roofs of buildings. C.It has the same long history as Paris. D.It was a course in Parisian ancient schools..
(2)According to Paragraph 2, why do Parisian bees produce more honey than country bees?________
第4页 共16页
◎
A.There are more flowers in Paris. B.Parisian bees are more able to stay alive. C.Parisian bees are taken good care of. D.More pesticides are used in Parisian parks..
(3)What is the advantage of Parisian honey?________ A.It is low in price. C.It is sticky and thick.
(4)What is one way beekeepers in Paris deal with their problems?________ A.By spreading beehives reasonably. B.By not putting flowers in restaurants. C.By controlling the total number of beehives. D.By storing enough food for bees beforehand..
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Does your mood change with the seasons? Some people find that when the temperature goes down,so do their spirits. (1)_______They eat more and gain weight. They have trouble sleeping. They can't concentrate. Here are some ways you can beat the winter blues:
• Get out in the sun. Some experts say that winter blues happen because we get less sunlight in the winter than we do in other seasons. Some say that the decrease in sunlight can make us feel sad. (2)_______
• Get some exercise. A walk or other exercise will make chemicals called endorphins(内啡肽)flow through your body. Endorphins are natural \"feel good\" chemicals.
• (3)_______Avoid having too much sugar. If you crave sugary foods(like cookies or candy),it may be a sign that you need more protein(蛋白质), like meat, chicken, or fish.
• Avoid holiday stress. Cut back if you have too many things to do. Make sure you have some quiet time to yourself. (4)_______Get some rest. Studies show that most teens need about nine hours of sleep each night. The average teen, though, gets only about six or seven hours of sleep per night.
• Get help. Be cautious if you feel sad all the time and the feeling won't go away. (5)_______Talk to an adult who you trust or get help from a doctor.
A.Eat more healthful foods.
B.Choose different foods in season.
C.Don't be so busy that you get run-down.
D.Those people sometimes feel sad for no reason.
E.You may have a bigger problem than the winter blues.
F.Getting extra sunlight each day can help brighten your mood.
G.A regular pattern of sleep is the most important thing to maintain.
B.It is good in color.
D.It is safe and good to eat..
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One of the strangest experiences of my life is taking a memory test while lying inside an MRI scanner(核磁共振扫描仪). It was part of an experiment by University College London, to see whether the brains of memory champions like me were (1)________anyone else's.
When the test (2)________were published, the findings were very(3)________. Expert memorizers didn't have any physical differences between our(4)________. Instead, what set us apart was what we did when we were learning - in particular, the way we used pictures.
Any information can be(5)________into pictures - immediately switching on parts of the brain that create(6)________and impressive memories.
(7)________it yourself. Here's a list of words. But don't just read the words. Picture them, as(8)________as you can.
MOUNTAIN, RAINBOW, PEA, SOFA, SHEEP, SNOWMAN, WINDMILL,NEWSPAPER, PIANO, UMBRELLA.
(9)________your visual(视觉的)memory. Notice the relative sizes of the items on the list. Look out
for any similarities or differences in(10)________or colors. After a few minutes,cover the page and see how many words you(11)________. Then, start attaching images to(12)________you want to remember: shopping lists, addresses, brilliant ideas. By doing so, you'll find that you soon become more observant(善于观察的),better with(13)________,and more confident about recalling(记起) the things that(14)________.
So learn from the (15)________, and use pictures to help you to set some new \"personal bests\" for your own memory power!
(1)A. different from B. harmful to C. safe from D. important to (2)A. plans B. systems C. methods D. results (3)A. stressful B. awful C. positive D. practical (4)A. eyes B. ears C. hands D. knees (5)A. turned B. divided C. added D. grouped (6)A. personal B. early C. rich D. short (7)A. Change B. Try C. Fix D. Understand (8)A. clearly B. quickly C. silently D. naturally (9)A. Give up B. Put off C. Turn off D. Fire up (10)A. reasons B. prizes C. shapes D. functions (11)A. describe B. match C. remember D. recognize (12)A. instruction B. decision C. solution D. information (13)A. colors B. contents C. sizes D. details (14)A. happen B. disappear C. matter D. work (15)A. researchers B. champions C. doctors D. coaches
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。
Today I will introduce some new teachers in our class. Mrs Li is my English teacher. My first(1)________(impress)of her was that she(2)________(be) nervous and shy. But now,I find she's kind,teaches(3)________(patient),and explains grammar clearly. I've always hated making mistakes or(4)________(pronounce)a word incorrectly when I speak English,but she just smiles,which makes me feel easy. With her help, I've learnt many useful(5)________(strategy) for learning English.
Mr Chen is(6)________experienced physics teacher, but he looks very serious. All of us are afraid of him,and no one dares to be late for his lessons. Some of our classmates don't like him,(7)________most of us really appreciate him because his teaching is so well(8)________(organize) and clear. I believe I'll do well in the exam with Mr Chen teaching me.
Another teacher I will mention below is Mr Wang. He teaches us Chinese. He is popular(9)________us because he really enjoys teaching Chinese literature. He has many ways to arouse(10)________(we)interest in
第5页 共16页 ◎ 第6页 共16页
studying. Even things like compositions and summaries are fun with him. 第四部分(共两节,满分 40 分) 第一节应用文写作(满分 15 分)
假设你叫李华。高中生活开始了,你对高中生活应该充满了憧憬与梦想。请写一封 email告诉你的笔友 Peter 你理想中的高中生活。
写作要求:从生活、交友、学习等多方面谈谈你对高中生活的规划。 注意:1.词数 80 左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。 第二节读后续写(满分 25 分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Robert and Henry were good friends in the same class. They always played together and went home together. One day Robert and Henry were going home from school when Robert shouted at Henry and said,\"You are a coward(胆小鬼),and I won't play with you.\" Without any words, Henry was a little angry and went home alone.
The next day Henry went to school as usual,but Robert told all the boys that Henry was a coward and all of them laughed at Henry a great deal. Robert didn't invite Henry to go home with him anymore. Instead,he played with some other boys who also thought Henry was a coward. Every day after school, they didn't go home directly but went to the river or somewhere to play.
A few days later,Robert was swimming with his new friends in a river,and he struggled in the water and suddenly cried \"Help, help\". His new friends didn't help him and ran away as fast as they could. 注意:1、所续写短文的词数应为 150 左右。
2、续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。 Paragraph 1:
Robert was still struggling in the river.______ Paragraph 2:
Robert's life was saved._______
第7页 共16页 ◎第8页 共16页
参与试题解析
2020-2021学年湖北省武汉市某校高一(上)月考英语试卷(10月份)
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。 1.
【答案】 B D C
【考点】 应用文阅读 广告布告类阅读
【解析】
本文是应用文。文章主要介绍了几个皇后区内给孩子办生日派对的场所。 【解答】
(1)B. 细节理解题。根据MUSIC TOGETHER® WITH MUSIC AND ME部分\"Telephone: 718-229-0033\"以及\"Call us and we will hold your child's musical birthday party according to your needs.\" 请致电我们,我们将根据你的需要为你的孩子举办音乐生日会。可知如果你的孩子是一个音乐爱好者,你应该拨打718-229-0033这个电话。故选B项。
(2)D. 细节理解题。根据SOCCER KIDS NYC部分的
\"It includes party favor, and 60 minutes for 199forupto10children,extrachildrenare15 each.\" 它包括派对优待,最多10个孩子享受一小时199美元,额外的孩子每人15美元。题目要求有12个孩子,故计算为199+15+15=229。故选D项。
(3)C. 细节理解题,根据最后一段\"Parties include park admission (入园), a private party room,\" 派对包括公园门票,私人派对室,可知在WCS zoo中包含了自己的私人派对房间。故选C项。 2. 【答案】 B D A A
【考点】
日常生活类阅读 说明文阅读
【解析】
本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章向我们说明了不同的人说\"Have a nice day\"有不同的含义,可能是表达对你的关心,可能是出于礼貌的问候,这句话并没有固定的含义,人们说这句话只是一种民族习惯。 【解答】
(1)B.细节理解题。根据第一段
When my friend Maxie says\"Have a nice day!\"with a smile,I know she sincerely cares about what happens to me.当
我的朋友马克西说\"祝你今天愉快!\"带着微笑,我知道她真心关心我的遭遇。由此可见,马克西真的希望作者有个好日子。故选B.
(2)D. 句意理解题。根据第二段The words came out in the same tone ( 腔调 ) with a fixed procedure.这些话都是按照固定的程序,用同样的语气说出来的。说明女售货员说的话不是发自内心的。故选D. (3)A.推理判断题。根据第四段
The expression can be pleasant.If a stranger says\"Have a nice day\"to you,you may find it heart-warming because someone you don't know has tried to be nice to you.这个表达可以是愉快的,如果一个陌生人对你说\"祝你有美好的一天\"你可能会因为一个你不认识的人想对你好而感到温暖。可知一个陌生人说Have a nice day可能是试图对你好,试着对你有礼貌。故选A.
(4)A.标题归纳题。作者通过这篇文章以及第一段\"\"Have a nice day!\"may be a pleasant gesture or a
meaningless expression. When my friend Maxie says \"Have a nice day\" with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well.\"祝你愉快!\"可能是一个愉快的姿态,也可能是一个毫无意义的表情。当我的朋友 maxie 微笑着说\"祝你有个美好的一天\"我知道她真的很关心我。我感到被爱和安全,因为另一个人关心我,祝福我。\"向我们说明了不同的人说
\"Have a nice day\"有不同的含义,可能是表达对你的关心,可能是出于礼貌的问候,这句话并没有固定的含义,人们说这句话只是一种民族习惯。故选A. 3. 【答案】 C C A D
【考点】
日常生活类阅读 记叙文阅读
【解析】
本文主要介绍了一个新型的职业--航空投送员.航空投送员可以享受相当便宜机票优惠,因为他们的主要职责是及时的给公司投送重要的包裹或文件。 【解答】
(1)C.细节理解题。根据第一段
\"He was carrying one small backpack, which was very full, but he didn't have any other luggage.(他背着一个小背包,里面很满,但是他没有其他行李)\"可知,Brian之所以穿这么多衣服是因为他的背包是满的,没法放他自己的衣服。故选C.
(2)C.细节理解题。根据倒数第三段中
\"It is not cheap for a business to send a package with an air courier, but it is quick.(对于企业来说,用航空快递寄送包裹并不便宜,但速度很快)\"可知,企业选择航空速递服务是因为它可以节省时间。故选C.
(3)A.细节理解题。根据最后一段\"But if you have very little money, can be flexible(灵活
的) about your travel plans, and don't mind wearing the same clothes for a week, it can be a great way to take a vacation!(但是如果你没有多少钱,可以灵活安排你的旅行计划,也不介意一周都穿同样的衣服,这是一个很好的度假方式!)\"可知,不能确定旅行时间和地点是做航空快递员的最大缺点。故选A. (4)D.主旨大意题。根据倒数第二段\"Every year about 80,
000 people worldwide travel as air couriers. The number of tickets for courier travel is growing by about 10 percent a
第9页 共16页 ◎ 第10页 共16页
year. However, air-courier travel isn't for everyone.(每年全球大约有8万人以航空快递员的身份旅行。快递旅行的机票数量正以每年约10%的速度增长。然而,航空快递旅行并不适合每个人)\"结合文章介绍了航空快递员的工作特点和工作方式,是对这一新兴工作的概括性介绍。故这篇文章的作者主要告诉我们一个发展中的行业。故选D. 4. 【答案】 B B D A
【考点】 说明文阅读 历史文化类阅读
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了巴黎的养蜂业,介绍了其养蜂历史、城市蜜蜂比乡村蜜蜂数量多的原因、以及巴黎蜂蜜的一些特色和巴黎的养蜂人面临一些小问题。 【解答】
(1)B. 细节理解题。根据第一段中
\"Some of these hives are actually on the roofs of famous Parisian buildings and hotels and restaurants.(其中一些蜂巢就在巴黎著名的建筑、酒店和餐馆的屋顶上)\"以及最后一段
\"Paris isn't the only city with beehives on its roofs these days.(如今,巴黎并不是唯一一个屋顶上有蜂箱的城市)\"可知,在巴黎,养蜂是在建筑物的屋顶上进行的。故选B. (2)B. 细节理解题。根据第二段
\"City bees make three to five times more honey than country bees. This may be because there are no pesticides in the parks and gardens in Paris. French beekeepers in the countryside lose up to 40 percent of their hives each year because of disease, pesticides, and other causes. However, beekeepers in the city lose less than five percent.\"可知城市蜜蜂比乡村蜜蜂产的蜂蜜多三到五倍。这可能是因为巴黎的公园和花园中没有杀虫剂。由于疾病、杀虫剂和其他原因,法国乡村养蜂人每年损失高达40%的蜂箱。然而,城市养蜂人损失的不到5%。由此可知,巴黎的蜜蜂比乡下的蜜蜂产的蜂蜜多,是因为巴黎蜜蜂更能生存下来。故选B.
(3)D. 推理判断题。根据第三段中\"Parisian honey was tested for 30 kinds of pollution and none were found.( 巴黎的蜂蜜检测了30种污染,没有发现任何污染)\"以及第四段中
\"As for the taste, Parisian bees have many kinds of flowers and plants to choose from.(至于口味,巴黎蜜蜂有许多种花卉和植物可供选择)\"由此可推知,巴黎蜂蜜的优点是安全和美味。故选D.
(4)A. 细节理解题。根据倒数第二段中
\"For example, if there are too many hives in one area, the bees might not have enough food. So beekeepers must work together and spread out their hives.\"可知例如,如果一个地区有太多的蜂房,蜜蜂可能没有足够的食物。所以养蜂人必须一起工作,分散他们的蜂箱。由此可知,巴黎的养蜂人解决问题的方法是合理地分散蜂箱。故选A.
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 【答案】 D,F,A,C,E
【考点】 说明文七选五 【解析】
这是一篇说明文。文章介绍天气会影响情绪,尤其是冬季,随后作者给出了几点战胜冬季忧郁症的建议。 【解答】
(1)D. 推理判断题。根据后三句
They eat more and gain weight. They have trouble sleeping. They can't think clearly.可知,本段讲气温低对情绪的不良影响,D项\"那些人有时无缘无故地感到悲伤,也是气温低对情绪的不良影响\"符合本段内容,故选D. (2)F. 细节理解题。根据本段标题Get out in the sun. 可知,本段建议人们走出去晒太阳,F项\"每天获得额外的阳光可以帮助你的心情变好\"与本段内容相符合,选项中的sunlight是关键词,故选F.
(3)A.标题归纳题。根据本段Avoid having too much sugar和you need more protein可知,本段建议人们注意健康的饮食,A项Eat more healthful foods.多吃些健康的食物。能概括本段内容,也适合作为本段标题,故选A.
(4)C. 细节理解题。根据本段标题Avoid holiday stress.可知,本段建议避免节日压力,注意多休息。C项\"不要使自己太忙而精疲力竭\"符合本段意思。故选C. (5)E.联系上文题。根据本段标题Get help.及
Be cautious if you feel sad all the time and the feeling won't go away.建议情绪不好时向别人求助,上句指情绪一直不好时要小心,接下来可能是情绪不好的严重后果,所以E项\"这可能会是比冬季忧郁症更大的问题\"与上句连接,故选E.
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 【答案】
A,D,C,B,A,C,B,A,D,C,C,D,D,C,B 【考点】 记叙文完形 科普知识 记叙文阅读
【解析】
这是一篇说明文。作者参加了伦敦大学学院的一项试验,目的是观察记忆冠军的大脑是否与其他人不同。结果发现人们的大脑没有任何生理差异,使我们与众不同的是我们在学习时所做的事情--特别是我们使用图片的方式。同时介绍了一个锻炼记忆力的小方法。 【解答】
(1)A.考查形容词短语及语境理解。A. different from不同于;B. harmful to有害;C. safe from免于;D. important to重要的。句意:这是伦敦大学学院一项实验的一部分,目的是观察像我这样的记忆冠军的大脑是否与其他人不同。结合前后文语境
\"to see whether the brains of memory champions like me were…anyone else's.\"可知实验的目的是为了观察作者的大脑和其他人的大脑有什么不同。故选A.
(2)D.考查名词及语境理解。A. plans计划;B. systems系统;C. methods方法;D. results结果。句意:测试结果公布后,结果非常积极。根据后文\"Expert memorizers didn't have any physical differences\"可知是在说明测试结果。故选D.
(3)C.考查形容词及语境理解。A. stressful紧张的;B. awful糟糕的;C. positive积极的;D. practical实际的。句意:测试结果公布后,结果非常积极。结合后文\"Expert memorizers didn't have any physical differences\"可知测试发现,人们的大脑没有任何生理差异,以及其他一些有意义的发现,可见测试结果是积极的。故选C.
(4)B.考查名词及语境理解。A. eyes眼睛;B. ears耳朵;C. hands手;D. knees膝盖。句意:我们的耳朵
第11页 共16页 ◎ 第12页 共16页
之间的大脑没有任何生理差异。根据第一段中\"see whether the brains\"可知观察的是大脑,所以是\"耳朵之间\"。故选B.
(5)A.考查动词及语境理解。A. turned转动;B. divided分开;C. added增加;D. grouped分组。句意:任何信息都可以转换成图片--立即启动大脑中创造丰富而深刻记忆的部分。结合后文\"into pictures以及switching on parts of the brain \"可知此处指信息都可以转换成图片。故选A.
(6)C.考查形容词及语境理解。A. personal个人的;B. early早的;C. rich丰富的;D. short短的。句意:任何信息都可以转换成图片--立即启动大脑中创造丰富而深刻记忆的部分。结合后文
\"and impressive memories\"可知此处应选择一个与后文impressive感情色彩相同的形容词,上文提到信息可以转换成图片,说明大脑可以创造丰富的记忆。\"rich\"最符合语境。故选C.
(7)B.考查动词及语境理解。A. Change改变;B. Try尝试;C. Fix修理;D. Understand理解。句意:您可以自己试试。结合后文\"Here's a list of words. But don't just read the words. Picture them\"可知是在建议读者进行尝试。故选B.
(8)A.考查副词及语境理解。A. clearly清晰地;B. quickly快速地;C. silently沉默地;D. naturally自然地。句意:尽可能清晰地描绘它们。结合上文\"Picture them\"可知是尽可能清晰地描绘这些单词。故选A.
(9)D.考查动词短语及语境理解。A. Give up放弃;B. Put off推迟;C. Turn off关闭;D. Fire up激活。句意:激活你的视觉记忆。后文提到要盖上这一页,并回忆自己记住了多少单词,说明需要激活视觉记忆。故选D. (10)C.考查名词及语境理解。A. reasons理由;B. prizes奖品;C. shapes形状;D. functions功能。句意:注意形状或颜色上的异同。根据上文\"Notice the relative sizes\"可知此处指注意形状。故选C.
(11)C.考查动词及语境理解。A. describe描述;B. match匹配;C. remember记得;D. recognize识别。句意:几分钟后,盖上这一页,看看你记住了多少单词。结合后文\"you want to remember\"可知此处指盖上写有单词的这一页,看看自己记住了多少单词。故选C.
(12)D.考查名词及语境理解。A. instruction指令;B. decision决定;C. solution解决方案;D. information信息。句意:然后,开始将图片附加到你想记住的信息上:购物清单、地址、绝妙的主意。结合后文\"you want to remember: shopping lists, addresses, brilliant ideas\"可知此处指想记住的信息。故选D.
(13)D.考查名词及语境理解。A. colors颜色;B. contents目录;C. sizes尺寸;D. details细节。句意:通过这样做,你会发现你很快就变得更善于观察,更善于处理细节,在回忆重要的事情时也更有信心。结合上文\"become more observant\"可知变得善于观察,即能更好地处理信息的细节部分,故选D.
(14)C.考查动词及语境理解。A. happen发生;B. disappear消失;C. matter重要,要紧;D. work工作。句意:通过这样做,你会发现你很快就变得更善于观察,更善于处理细节,在回忆重要的事情时也更有信心。结合上文\"more confident about recalling the things that\"可知此处是指通过这一试验,你能够在回忆重要的事情时更有信心。故选C.
(15)B.考查名词及语境理解。A. researchers研究人员;B. champions冠军;C. doctors医生;D. coaches教练。句意:所以,向冠军学习,并使用图片来帮助你为自己的记忆能力设置一些新的\"个人最佳\"!根据第一段中\"to see whether the brains of memory champions\"可知是指向冠军学习。故选B.
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。
【答案】
impression,was,patiently,pronouncing,strategies,an,but,organized,with,our 【考点】
说明文语法填空 【解析】
这是一篇说明文。文章介绍了作者的三位老师:英语老师,物理老师和语文老师以及每个老师的特点。 【解答】
(1)impression.考查名词。句意:我对她的第一印象是她既紧张又害羞。根据上文My first可知应填名词impression,作主语,根据后文was可知应用单数。故填impression.
(2)was.考查动词时态。句意:我对她的第一印象是她既紧张又害羞。根据上文was可知描述过去发生的
事情应用一般过去时,且从句中主语为she,be动词应用was。故填was.
(3)patiently.考查副词。句意:但现在,我发现她很善良,教得很耐心,而且语法解释得很清楚。修饰动词teach应用副词patiently,作状语。故填patiently.
(4)pronouncing.考查固定短语。句意:当我说英语的时候,我总是讨厌犯错误或者发音错误,但是她只是微笑,这让我感到轻松。结合句意表示\"讨厌做某事\"短语为hate doing sth.。故填pronouncing.
(5)strategies.考查名词的数。句意:在她的帮助下,我学会了许多有用的英语学习策略。strategy为可数名词,由many修饰应用复数。故填strategies.
(6)an.考查冠词。句意:陈老师是一位有经验的物理老师,但他看起来很严肃。teacher为可数名词,此处为泛指应用不定冠词,且experienced是发音以元音音素开头的单词,应用an。故填an.
(7)but.考查连词。句意:我们有些同学不喜欢他,但是我们大多数人都很欣赏他,因为他的教学很有条理,也很清晰。结合前后文语境可知此处为转折关系,应用连词but。故填but.
(8)organized.考查形容词。句意:我们有些同学不喜欢他,但是我们大多数人都很欣赏他,因为他的教学很有条理,也很清晰。根据上文is可知应填形容词,作表语,且表示\"有条理的\"应用organized。故填organized.
(9)with.考查介词。句意:他很受我们的欢迎,因为他真的很喜欢教中国文学。结合句意表示\"受……欢迎\"短语为be popular with。故填with.
(10)our.考查代词。句意:他有很多方法来激发我们的学习兴趣。修饰后文名词interest应用形容词性物主代词our。故填our.
第四部分(共两节,满分 40 分) 第一节应用文写作(满分 15 分)
【答案】 Dear Peter,
How is everything going? High school life has just started. Everything seems new to me.But I know it's a very important period of time. I plan to do the followings to make my high school life colorful and fruitful.(话题)
There's a saying\"Three heads are better than one\", so I'm going to work together with my real good friends I'll make. 【高分句型一】
I believe friendship can help me get over any difficulty I might face in the future and true friends will be eternal treasure of my life. (交友)
Meanwhile I'll take an active part in sports activities. Only in this way can I put more time and energy into study.【高分句型二】(运动)
On the other hand, with the help of parents and teachers, I'll study hard in order to realize my dream and their greatest hope as well.(学习)
Difficulties and happiness go hand in hand. I'll try my best to make my high school life worthwhile.Looking forward to hearing from you soon.(对高中生活的规划) Yours, Li Hua 【考点】 提纲类 【解析】 高分句型一:
There's a saying\"Three heads are better than one\", so I'm going to work together with my real good friends I'll make.
译文:俗话说\"三个臭皮匠顶个诸葛亮\",所以我要和我真正的好朋友一起工作。 分析:这句话使用I'll make作定语从句修饰good friends。
高分句型二:Only in this way can I put more time and energy into study. 译文:只有这样,我才能投入更多的时间和精力去学习。
分析:这句话使用only+介词短语置于句首,后面用部分倒装。
第13页 共16页 ◎ 第14页 共16页
【解答】 Dear Peter,
How is everything going? High school life has just started. Everything seems new to me.But I know it's a very important period of time. I plan to do the followings to make my high school life colorful and fruitful.(话题)
t Henry had true courage. They said sorry to Henry for their rude behavior and asked for his forgiveness. Henry forgave them happily. He and Robert were friends again and they went home togetheras usual. From this, Robert learned what true courage was: never be afraid to do good, but always fear to do evil.【高分句型二】(Henry和Robert成为好朋友)
There's a saying\"Three heads are better than one\", so I'm going to work together with my real good friends I'll make. 【高分句型一】
I believe friendship can help me get over any difficulty I might face in the future and true friends will be eternal treasure of my life. (交友)
Meanwhile I'll take an active part in sports activities. Only in this way can I put more time and energy into study.【高分句型二】(运动)
On the other hand, with the help of parents and teachers, I'll study hard in order to realize my dream and their greatest hope as well.(学习)
Difficulties and happiness go hand in hand. I'll try my best to make my high school life worthwhile.Looking forward to hearing from you soon.(对高中生活的规划) Yours, Li Hua
第二节读后续写(满分 25 分)
【答案】
Robert was still struggling in the river. It seemed as if Robert would be drowned. Just at the moment, Henry happened to be passing by. Hearing the screams, Henry ran to the riverside, threw off his clothes and jumped into the water without hesitation. 【高分句型一】
He reached Robert just as he was sinking the last time. By great effort, and with much danger to himself, he brought Robert to the shore.(Henry将Robert从河里救起来)
Robert's life was saved. Robert and his new friends were ashamed at having called Henry a coward. They realized that Henry had true courage. They said sorry to Henry for their rude behavior and asked for his forgiveness. Henry forgave them happily. He and Robert were friends again and they went home togetheras usual. From this, Robert learned what true courage was: never be afraid to do good, but always fear to do evil.【高分句型二】(Henry和Robert成为好朋友) 【考点】 读后续写 【解析】
高分句型一:Hearing the screams, Henry ran to the riverside, threw off his clothes and jumped into the water without hesitation.
译文:听到尖叫声,亨利跑到河边,脱掉衣服,毫不犹豫地跳入水中. 分析:使用现在分词作状语.
高分句型二:From this, Robert learned what true courage was: never be afraid to do good, but always fear to do evil.
译文:从中,罗伯特明白了真正的勇气是什么:从不害怕行善,但总是害怕作恶. 分析:what引导宾语从句. 【解答】
Robert was still struggling in the river. It seemed as if Robert would be drowned. Just at the moment, Henry happened to be passing by. Hearing the screams, Henry ran to the riverside, threw off his clothes and jumped into the water without hesitation. 【高分句型一】
He reached Robert just as he was sinking the last time. By great effort, and with much danger to himself, he brought Robert to the shore.(Henry将Robert从河里救起来)
Robert's life was saved. Robert and his new friends were ashamed at having called Henry a coward. They realized tha
第15页 共16页 ◎第16页 共16页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容